,

Ο Δρ Θεοχάρης Θεοχαρίδης σε ημερίδα για τον αυτισμό

Πηγή άρθρου : http://www.sigmalive.com

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ιατρική ημερίδα με συνδιοργανωτές την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τον Σύνδεσμο για άτομα με Αυτισμό Κύπρου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, στις 10.30 π.μ. στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σκοπός της είναι η έγκυρη ενημέρωση των ειδικών καθώς και των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό για τα πρόσφατα ερευνητικά και θεραπευτικά δεδομένα σε σχέση με τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Τα πρόσφατα δεδομένα για τον αυτισμό, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς και η ευκαιρία να ενημερωθούμε από διακεκριμένους επιστήμονες για τις ερευνητικές τους εκπονήσεις είναι οι βασικοί άξονες αυτής της ημερίδας. Απευθύνεται σε γιατρούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, γονείς, άτομα με αυτισμό, φοιτητές και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις εν λόγω διαταραχές.

Ο Έλληνας από τη Βοστώνη

Ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές θα είναι ο Δρ Θεοχάρης Θεοχαρίδης, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, Διευθυντής Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων, στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κολέγιο Ανατόλια. Όλα τα πτυχία τού απονεμήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Yale, το οποίο τον τίμησε με το Βραβείο του Κοσμήτορα για την Έρευνα και το Βραβείο Winternitz στην παθολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία στο Ιατρικό Κέντρο Νέας Αγγλίας, το οποίο τού απένειμε το Βραβείο Oliver Smith για «εξαίρετο ήθος και προσφορά σε ασθενείς».

Του απονεμήθηκε επίσης το Δίπλωμα Global Leadership and Management από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts και η υποτροφία Kennedy στο J.F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Στην Ελλάδα, διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβούλιου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του ΙΚΑ στο Υπουργείο Εργασίας και του ΔΣ του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Είναι μέλος 15 επιστημονικών συλλόγων. Έχει δημοσιεύσει 375 επιστημονικές εργασίες (JBC, JACI, JPET, NEJM, Nature, PNAS, Science) και τρία βιβλία με 22.137 αναφορές (h-factor 72), ενώ έχει επιλεγεί στο 5% των επιστημόνων που αναφέρονται πιο συχνά σε φαρμακολογικά και ανοσολογικά περιοδικά. Έδειξε πρώτος ότι τα μαστοκύτταρα που προκαλούν αλλεργίες εμπλέκονται στη δημιουργία της φλεγμονής, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, και πιο πρόσφατα στην παθογένεση του αυτισμού. Του έχουν απονεμηθεί 17 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Εισήχθη στην AΩΑ Εθνική Εταιρεία Εξόχων Ιατρών και Hall of Fame Σπάνιων Ασθενειών.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Εξαίρετου Καθηγητή των Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Tufts, το Βραβείο του Διακεκριμένου Καθηγητή του Tufts, το Βραβείο του Δημάρχου Βοστώνης για ανθρωπιστική δράση και το Βραβείο Δρος Παπανικολάου. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτωρ Επιστημών του Ελληνο-αμερικανικού Πανεπιστημίου. Είναι «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Πηγή άρθρου : http://www.sigmalive.com